bg / en / tr

Балнеологията е дял от медицината, който се занимава с лечението на заболявания чрез влиянието на минералната вода и процедурите, свързани с нея. Тя е широко показана при множество болести като опорно-двигателни проблеми, артрит, невралгии, сексуални смущения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания.

Медицинският център в балнеокомплекс „Медика-Наречен” работи
с водещи специалисти в областта на физиотерапията и умело съчетава лечебните свойства на минералните води и природата със съвременните постижения на медицината.

 

Балнеолечение

Балнеолечението (лат. balneum, баня) е форма на лечение чрез използване на водни бани. То може да се осъществява, както с топла, така и със студена вода, която в повечето случаи е богата на минерали. Водата е най-древното лекарство против много болести - и физически, и ментални. Най-разпространената болест в наше време е стреса, предизвикан от бързите обороти, на които живеем. Балнеолечението е стар метод познат още на древните траки, гърци и римляни. Свидетелства за това представляват намерените при археологически разкопки римски плочки за баня, тракийски съд за стриване на билки и мехлеми, пластики на римския бог-лечител. Днес интереса към балнеолечението не стихва.
Балнеолечението подпомага работата на сърцето, защото стимулира по-лесното оттичане на кръв към него. Топлата вода стимулира пречиствателната функция на бъбреците. Освен за обикновена баня минералната вода може да се ползва и за подводен масаж на цялото тяло и на проблемни зони по него и подводна гимнастика.

 

Физиотерапия

Основното предимство на балнеокомплекс „Медика-Наречен” е богатата гама от лечебни процедури, които се предлагат в медицинския център към хотела – електролечение, магнитотерапия,
лазертерапия, фонофореза и инхалационно лечение, назначени при
предварителния лекарски преглед, в сектора по физиотерапия, разположен на 2-я етаж от масивната 5-етажна сграда.

 

Кинезитерапия

Посетителите на балнеокомплекс „Медика-Наречен” имат възможност да се включат в груповите занимания по лечебна физкултура или да им бъде изготвена индивидуална програма, включваща разнообразни средства (аналитична гимнастика, механотерапия, упражнения с уреди и на уреди и др.), съобразени със спецификата на заболяването им, било то неврологично, кардиологично или свързано с увреда на опорно-двигателният апарат.

 

ХИДРОТЕРАПИЯ

При хидротерапията, човек е подложен на различни оздравителни или антистрес процедури, без задължително да е двигателно активен. Посетителите на балнеокомплекс „Медика-Наречен” могат да се възползват от многофункционален басейнов сектор с топла вода за индивидуална и групова подводна гимнастика, джакузи и хидромасажни дюзи.

Сектора „Водолечение”, се намира в индивидуална зала на медицинския център. На разположение на нашите гости са две хидромасажни вани за подводно-струев масаж, извършван от квалифицираният ни екип, две перлени вани, вани за минерални бани, както и вана за подводна екстензия.

 

КАЛОЛЕЧЕНИЕ

Калолечението е ефективен метод на лечение, познат oт дълбока древност до наши дни.
Три фактора са в основата на леченбото действие: термичният, химичният и механичният фактор.

Топлинното въздействие способства за разширяването на съдовете, повишава температурата в подлежащите тъкани, ускорява обменните процеси.
Механично въздействие – калта оказва влияние на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината.
Въздействие на химичните фактори: действия върху организма оказват органичните и неорганичните вещества, биологически активните вещества, микроелементи, газове и др.

 

В
се използват следните видове кал: лиманна кал, минерално-торфена кал и природен торф.

Лиманната кал е ценен природен продукт, богат на химически и биологични съставки: йони, киселини, витамини, хормони, особено важни при лечението на много заболявания
Утаечно-лиманната кал е черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс.

Ефекта на минерално - торфената кал се определя от профила на минералната вода. Тя е слабо минерализирана, сулфатна, хидрокарбонатно – натриева, флуорна, силициева вода с високи алкални реакции (pH 9.2), метасилициева киселина около 65, 7 мг/л, флуор 8,4 мг/л.

Торфозолът е природен торф /натурален биопродукт/. В състава му влизат изсушен и смлян торф, обогатен с елементите флуор, силиций и магнезий.

Показания за лечение:

Възпалителни и дегенеративни ставни заболявания: ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния
Заболявания на централната и периферната нервна система: радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии.
Функционални заболявания на нервната система: неврози.
Кожни заболявания: псориазис и псориатични артрити.
AГ заболявания

Противопоказания

- епилепсия, туберкулоза, анемии, цирози, тежък диабет, кръвоизливи.
- сърдечно-съдови заболявания в декомпенсация;
- психични разстройства;
- тежки белодробни заболявания (астма, емфизем, абсцес и др.)

 

СПА И УЕЛНЕС

СПА и уелнес секторът ни, е нашата изненада за всички гости на балнеокомплекс „Медика-Наречен”. Тук ще можете да изхвърлите токсините, да освежите и хидратирате кожата си, както и да подобрите своето кръвообръщение и намалите напрежението в мускулите.

На Ваше разположение са:

• финландска сауна
• турска баня
• парна баня
• детоксикатор

 

МАСАЖИ

Нашите специалисти ще Ви предложат изключително голямо разнообразие от класически и лечебни масажи. Масажът оказва благотворно влияние на целия организъм-повишава жизнения тонус,
подобрява самочувствието, понижава нервната възбудимост, възобновяват се забавени рефлекси. Използваните натуралните продукти и етерични масла възстановяват баланса на тялото, подобряват състоянието на кожата и имат силно изразен анти-стес ефект.